Посвідка на постійне проживання

посвідка на постійне проживання

Посвідка на постійне проживання – це офіційний документ, що видається іноземцям та особам без громадянства органами міграційної служби та підтверджує право таких осіб на постійне проживання в Україні та наділяє іноземців правами та обов’язками на рівні з громадянами України за виключенням винятків встановлених законом.

Порядок оформлення посвідки на постійне проживання

  1. Законно в’їхати в Україну (бажано перед тим отримати візу типу D);
  2. Звернутися до компетентних органів для оформлення дозволу на імміграцію, що є основною умовою для отримання посвідки.
  3. Заповнити заяву (зразок такого документа є у вільному доступі в Інтернеті);
  4. Зібрати пакет необхідних документів.

До іноземця, який бажає отримати посвідку на постійне проживання у Львові, є певні вимоги. Необхідно своєчасно зібрати пакет документів, після чого подати їх в міграційну службу на вулицю Словацького 1 в спеціально відведені для цього терміни.

З огляду на нашу довготривалу практику, все-таки рекомендуємо оформити довгострокову візу типу – D та подати її копію з іншими документами. Це значно спростить оформлення посвідки.

Варто не забувати, що потрібно звернутися на оформлення посвідки на постійне проживання протягом строку чинності дозволу на імміграцію (один рік). Всі нижче перелічені документи потрібно особисто подати до місцевого органу ДМС. Після детальної перевірки наданих документів, яка триватиме протягом семи днів, начальником ДМС приймається рішення про видачу чи відмову у видачі посвідки. Строком дії омріяна посвідка не обмежується, її лише потрібно обміняти після досягнення двадцяти п’яти та сорока п’яти років.

Після особистого отримання посвідки в ДМС (під підпис іноземця), Вам слід зареєструватися за місцем проживанням в Україні протягом 30 днів.

Документи для отримання посвідки на постійне проживання

  1. Паспортний документ (потрібен для пред’явлення);
  2. Зробити нотаріально засвідчений переклад сторінки паспорта де є записана інформація про особу;
  3. Дозвіл на імміграцію (його копія);
  4. квитанцію про сплату мита (за умови якщо у Вас немає пільг);
  5. копія ідентифікаційного номера платника податку;

Не варто забувати про чотири фотографій розміром 3,5х4,5см. Вони будуть вклеєні у посвідку на проживання, який стане новим посвідченням особи для іноземця на території України.

Підстави для оформлення посвідки на постійне проживання в Україні

Існує ряд груп конкретних іноземців або апатридів, для яких не потрібно витрачати час та кошти на тимчасову посвідку, а можна відразу виготовити посвідку на постійне проживання. Умовно, відповідно до ЗУ «Про імміграцію», можна виділити 2 категорії  осіб які наділяються правом на отримання дозволу на імміграцію. Отримання такого дозволу є, фактично,  обов’язковим елементом, без якого неможливо отримати посвідку на постійне проживання. Оформивши цей документ – отримати дозвіл на проживання є питанням часу.

Перша категорія – це іммігранти які можуть отримати дозвіл, але в межах квоти встановленого Урядом. До таких осіб відносяться:

  1. бажані в Україні культурні та наукові діячі  науки  та  культури;
  2. працівники та спеціалісти з високою кваліфікацією яких недостатньо в України і це відчутно для державної економіки;
  3. іноземні інвестори що вклали в економіку України не менше 100 000$ США;
  4. особи  які  є  рідними сестрами чи братами, дідусями, бабусями чи онуками громадянам України;
  5. особи які були раніше громадянами України;
  6. неповнолітні діти, батьки,  другий із подружжя іммігранта;
  7. особи які постраждали від торгівлі людьми та проживали, після цього, в Україні протягом 3 років;
  8. іммігранти які відслужили в ЗСУ від трьох років;

Друга категорія – це особи які наділяються цим правом поза межами встановлених державою квот, а саме:

  1. перебування в шлюбі з громадянином України понад 2 роки;
  2. особам, які мають право  українського громадянства за територіальним походженням;
  3. опікунам  чи  піклувальникам  українських громадян,  або  підопічних  громадян  України, де опікуном або піклувальником є іноземці;
  4. певні категорії осіб імміграція яких становить інтерес для України;
  5. закордонним  українцям,  подружжям, та їх дітям якщо вони спільно в’їжджають в Україну;
  6. іноземці які проживали на території України до припинення їх громадянства та залишились проживати після процедури припинення громадянства.

Отримання дозволу на постійне проживання на підставі шлюбу є найбільш поширеним способом отримання посвідки.  Варто лише офіційно зареєструвати шлюб та після двох років подружнього життя можна претендувати на оформлення посвідки.

Що дає посвідка на постійне проживання в Україні

  • Основним плюсом є те, що іноземець зможе безперешкодно в’їжджати на територію України без оформлення будь-яких віз.
  • Перебування в Україні не обмежується жодними строками.
  • Не потрібно получати дозволи на працевлаштування чи подавати клопотання різних установ чи організації.
  • Можна офіційно працевлаштуватися;
  • Постійне проживання позбавить Вас необхідності додаткових бюрократичних затрат;
  • Можливість відкривати візи для в’їзду в країни ЄС;
  • Необмежений термін дії посвідки;
  • Можливість отримати громадянство України.

Посвідка на постійне проживання дає право на безперешкодне користування усім комплексом прав та обов’язків громадян України, окрім: права голосу, права об’єднання в політичні партії, військового обов’язку та можливості працювати в державних органах.

Отримати посвідку на постійне проживання та правильно оформити пакет документів – не є так просто. Крім того, кожна ситуація є індивідуальною та по-своєму проблемною. І для того щоб не створити собі проблем з легалізацією в Україні, проконсультуйтеся з нашими висококваліфікованими юристами у Львові з чималим досвідом в сфері міграційного права.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Loading...